Vplyv nízkych úrokových sadzieb na finančnú stabilitu na Slovensku - Rychtárik, Štefan
Úrokové sadzby majú zvyčajne veľmi výrazný vplyv na finančnú stabilitu. Potvrdilo sa to napríklad na prelome rokov 2008 a 2009, keď klesajúce sadzby pomohli bankám a ich klientom čeliť nepriaznivému vývoju, najmä prostredníctvom zníženia nákladov na obsluhu dlhov. Na druhej strane pretrvávajúce obdobie nízkych úrokových sadzieb má spravidla negatívny dopad na finančnú stabilitu. Medzi hlavné kanály patrí zadlženosť domácností, trh nehnuteľností, riziko likvidity, ale aj tlak na tradičný obchodný model a s tým spojená ziskovosť a odolnosť bánk. S predlžujúcim sa obdobím nízkych úrokových sadzieb navyše rastie citlivosť finančných inštitúcií a klientov na ich opätovný nárast.