Hypotekárne záložné listy verzus kryté dlhopisy Východiská harmonizácie legislatívneho rámca pre kryté dlhopisy - Krčmár, Matej
V posledných piatich rokoch je jednou z významných tém ozdravovania a harmonizovania pravidiel finančného sektora aj oblasť krytých dlhopisov (covered bonds). Ich analyzovaním a definovaním spoločných znakov sa zaoberajú viaceré európske inštitúcie od Európskej bankovej autority (EBA) cez Európsku komisiu až po Európsky parlament a príslušné asociácie. Napriek tomu, že dosiaľ sa nedospelo k spoločnej harmonizácii pravidiel na trhu s krytými dlhopismi, vykonalo sa množstvo práce s prijatými odporúčaniami, ktoré určujú smerovanie ďalšieho vývoja. V dôsledku nich sa v niektorých štátoch na národnej úrovni novelizuje príslušná legislatíva alebo sa tvorí úplne nový právny rámec.