Aktuárske modelovanie náhodných procesov v nemocenskom poistení využitím diferenciálnych rovníc - Simonka, Zsolt, 1974-
Niekoľko základných informácií o nemocenskom poistení na Slovensku. Zviditeľnenie aktuárskych metód a prístupov spejúcich k matematickému modelovaniu procesov v nemocenskom poistení opísateľných diferenciálnymi rovnicami. Ich riešeniami pri zadaných známych začiatočných podmienkach sú pravdepodobnosti prechodu, resp. zotrvania v danom stave, od čoho sa potom odvíjajú modelové výpočty spojené s odhadom počtu predpokladaných poistných plnení v zdravotnom alebo nemocenskom poistení. Prezentovaný matematický aparát môže v budúcnosti tvoriť dobrý základ aktuárskeho modelovania stochastických procesov na Slovensku.