Overseas Chinese: How Chinese Capitalism Was Born and How It Has Survived - Lajčiak, Milan
Pojem „čínsky kapitalizmus“ sa spája s mechanizmom podnikateľských aktivít zahraničných Číňanov, ktorí migrovali v niekoľkých vlnách z materskej Číny a začali vytvárať koncom 19. a začiatkom 20. storočia v nových krajinách pôsobnosti vlastný systém podnikania, integrujúc sa do rozširujúcich väzieb kapitalistického sveta. Čínske komunity sa postupne dostali cez Tichý oceán až k západnému americkému pobrežiu, avšak v najväčšom počte sa usadili v juhovýchodnej Ázii. Mechanizmus podnikateľských aktivít zahraničných Číňanov kopíruje princíp ich sociálnych väzieb. Základnou sociálnou aj podnikateľskou jednotkou je rodina, ktorá predstavuje okrem iného aj rámec najvyššieho stupňa dôvery. Vzhľadom na to, že rodinný rozmer predstavoval limity pre rozširovanie podnikateľských aktivít, čínske podnikateľské subjekty začali rozširovať svoje miesto na trhu formou previazanosti a budovaním rôznych foriem podnikateľských sietí. Špecifickou črtou tohto druhu čínskeho kapitalizmu je, že nie je obmedzený žiadnym špecifickým historickým obdobím či lokalitou, ale sa tiahne vyše jedno storočie priestorom všade tam, kde čínska komunita cítila príležitosť zarobiť peniaze. budovania trhových mechanizmov, ktoré sa rozvíjali v rámci podmienok určitej krajiny a v špecifickom časovom období. Jeho ďalšou unikátnou črtou je aj to, že sa rozvíjal nezávisle od politickej ekonómie vlastného čínskeho štátu. Historické aspekty formovania čínskej cesty ku kapitalizmu za hranicami domovskej krajiny migrujúcich Číňanov, na jej najzákladnejšie charakteristické črty a mechanizmy prístupov. Rozdiely s priemyselne úspešným Japonskom, ktoré išlo odlišnou cestou ekonomického vývoja.