Podnikateľská činnosť obcí z hľadiska DPH - Jarošová, Beáta
Podľa § 1 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. je obec samostatný územný samosprávny a správny celok SR; združuje osoby, ktoré majú na jej území trvalý pobyt. Obec je právnickou osobou, ktorá za podmienok ustanovených zákonom o obecnom zriadení samostatne hospodári s vlastným majetkom a s vlastnými príjmami. Základnou úlohou obce pri výkone samosprávy je starostlivosť o všestranný rozvoj jej územia a o potreby jej obyvateľov. Ilustračné príklady.