K jazyku ekonomiky a publicistiky - Lapšanský, Ladislav
Jednotlivé podoby odborných ekonomických textov vystupujú na jednej strane v závislosti od informačného objektu a na druhej strane od cieľa správy a jej subjektívneho pôsobenia na príjemcu. Typickou príležitosťou dvojakého zacielenia jazykového komunikátu sú výročné správy alebo prospekty investičných fondov. Obsahujú presné údaje o správe majetku, no zároveň, a to čoraz výraznejšie, viac menej civilné vyjadrenie tejto majetkovej správy. Dochádza v nich k civilným jazykovým interferenciám, ktoré sú súčasťou odkazu drobným investujúcim do fondov.