Ottonen, Otoni. Říšští císaři a králové v reáliích německy hovořících zemí - Maier, Tomas, 1965-
Príspevok sa venuje význačnej dynastii Ottonovcov, tiež známych ako Liudolfovci, či ako Saská dynastia. Títo utvárali v ranom stredoveku nemecké súštátie, zabránili jeho rozpadu na nezávislé feudálne útvary a tým položili základy neskoršieho federalizmu, ktorý sa ešte o tisíc rokov dochoval vo všetkých troch najdôležitejších po nemecky hovoriacich krajinách. Ottonovci svojou zahraničnou politikou vytvorili tiež predpoklady pre ideu Nemecka ako jednotného štátu, hrajúceho významnú úlohu v novovekej Európe.