Miestne zisťovanie v súvislosti so správou daní a daňovou kontrolou - Klabníková, Klára
Správca dane, ktorým je daňový úrad, vykonáva kontrolu dodržiavania hmotnoprávnych daňových predpisov vrátane kontroly účtovníctva a procesného zákona podľa zákona č. 479/2009 Z. z. o orgánoch štátnej správy oblasti daní a poplatkov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. Túto kontrolnú činnosť daňový úrad vykonáva podľa zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. Kontrolnú činnosť môže vykonávať aj finančné riaditeľstvo a ministerstvo financií, ktoré určuje pôsobnosť uvedených orgánov štátnej správy podľa zákona č. 333/2011 Z. z. o orgánoch štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva v z. n. p.