Akademici bez štátu - Nejedlý, Tomáš
Na jeseň bude parlament hlasovať o premene štátnej Slovenskej akadémie vied (SAV) a jej ústavov na nezávislé verejné výskumné inštitúcie. Ak poslanci odhlasujú vládny návrh a akademici osamostatnenie od štátu zvládnu, podfinancovaná slovenská veda by mohla nabrať druhý dych. Akadémia aj vysoké školy sú závislé od grantov a dotácií od štátu a s nedostatkom financií im pomáhali sa vyrovnať aj eurofondy. Bez nich ťažko dokážu udržať pri živote centrá excelentnosti a výskumné parky.