Iráčtí jezídé: Motivy současné migrace do Evropy - Černý, Karel
Irackí jezidovia - spolu s irackými kresťanmi ako najpočetnejšia náboženská menšina. Jezidovia v provincii Ninive - kontext útoku Islamského štátu a následnej emigrácie. Nedostatočná materiálová pomoc v utečeneckých táboroch. Nevyhovujúce sociálne podmienky v táboroch. Kmeňové vojny v táboroch. Rast napätia medzi miestnym obyvateľstvom a utečencami. Nedôvera ku Kurdskej regionálnej vláde. Nedôvera k vlastným elitám. Teoretické zovšeobecnenie príčin emigrácie.