Slovenský systém kvality služieb ako inovatívny nástroj pre zvýšenie konkurencieschopnosti podnikov služieb v cestovnom ruchu - Magátová, Ivana
Teoretické východiská kvality v cestovnom ruchu. Znaky kvality služieb v cestovnom ruchu. Kvalita služby vnímaná zákazníkom. Výhody systematickej podpory cieľovej destinácie v cestovnom ruchu. Manažérske systémy zamerané na sektor cestovného ruchu v európskych krajinách. Preferencie návštevníkov Slovenska. Slovenský systém kvality služieb v cestovnom ruchu (SSKS CR) ako inovatívny a dobrovoľný nástroj pre organizácie pôsobiace v cestovnom ruchu a na neho nadväzujúcich službách. Financovanie systémov kvality vo vybraných krajinách.