Dopad zmeny regulácie v oblasti úrokového rizika - Danková, Dominika
Bazilejský výbor pre bankový dohľad zverejnil v januári 2016 nové znenie bankovej regulácie v oblasti trhových rizík. Tento dokument je súčasťou dohody Bazilej III, ktorej cieľom je revízia doterajších regulatórnych pravidiel známych ako Bazilej II. Nové pravidlá by mali byť postupne prevzaté do zákonnej úpravy v jednotlivých krajinách. V prípade EÚ sú obsiahnuté v návrhu revízie aktuálne platného nariadenia CRR, ktoré Európska komisia zverejnila v novembri 2016. Nové pravidlá v oblasti trhových rizík predstavujú v porovnaní s doterajšou reguláciou výraznú zmenu, a to nielen z hľadiska ich kalibrácie, ale aj celkovej zmeny spôsobu výpočtu kapitálovej požiadavky.