Prvé interpretácie ex post facto klauzúl ústavy Spojených štátov amerických - Futó, Gilbert
Jedným zo základných pilierov právneho štátu je právna istota. Dôležitou súčasťou tohto konceptu je zákaz retroaktivity. Ústava Spojených štátov amerických v ústavnom texte vytvorenom v roku 1787 z istej časti zákaz retroaktivity obsahovala prostredníctvom dvoch ex post facto klauzúl. Význam tohto latinského slovného spojenia však nadobudol presné kontúry až prostredníctvom interpretácie Najvyšším súdom Spojených štátov. Sudca Samuel Chase v roku 1798 definoval štyri kategórie nedovolených legislatívnych aktov. Na to, aby bol zákon uznaný za protiústavný ex post facto, musí spadať aspoň pod jednu z nich.