Budúcnosť Európskej únie a Slovenska v nej: ktorý scenár ďalšieho vývoja? - Šikulová, Ivana
V marci 2017 zverejnila Európska komisia Bielu knihu o budúcnosti Európy s podtitulom Úvahy a scenáre pre štáty EÚ 27 k vývoju do roku 2025. Dokument načrtáva päť scenárov budúceho vývoja v Európe, ktoré majú pomôcť rozvinúť diskusiu (hlavne v rámci členských štátov) o ďalšom smerovaní EÚ , a to nielen v súvislosti s pripravovaným brexitom, ale pod tlakom celkového, turbulentného vývoja v Únii v posledných rokoch. Ktorý z načrtnutých scenárov budúceho smerovania EÚ možno vzhľadom na súčasnú situáciu považovať za reálny a za akých okolností by mohol byť prijateľný pre Slovensko?