Veľkoobchod, dôležitý medzičlánok medzi výrobcami a konečnými užívateľmi - Lábaj, Martin, 1982-
Veľkoobchod má dôležité postavenie v takmer každom hodnotovom reťazci. Tvorí dôležitý článok medzi výrobcami produktov a maloobchodným predajom pre konečných spotrebiteľov. V Európskej únii predstavuje pomerne stabilný článok, čo sa týka zamestnanosti, a patrí medzi dôležité odvetvia služieb. Okrem toho je to jedno z odvetví služieb, v ktorom firmy pomerne výrazne využívajú externé technológie pre inovovanie nimi poskytovaných služieb. Na Slovensku je veľkoobchod tiež významným odvetvím služieb. V porovnaní s vyspelými krajinami Európskej únie má stále nižšiu produktivitu práce, aj po upravení o mzdy, pôsobia v ňom v priemere menšie firmy s nižšou inovačnou aktivitou. Jednotlivé pododvetvia sa však výrazne líšia, jednak typom zamestnávania ľudí, ako aj produktivitou práce, či ziskovosťou.