Aký vplyv na ceny malo zavedenie nižšej sadzby DPH na potraviny. Alebo prečo sa aj predpovede môžu mýliť... - Hudcovský, Martin, 1988-
Pokles sadzby DPH na vybrané potraviny bol v prostredí SR diskutovanou témou, keď ako v jednej z mála krajín EÚ neexistovala tzv. znížená sadzba na potraviny. Od začiatku roku 2016 sa začala uplatňovať na niektoré druhy potravín znížená sadzba, pričom jej zavedeniu predchádzala diskusia o potrebe a význame zavedenia takejto sadzby. Vyvstávala najmä otázka zneužitia poklesu sadzby na zvýšenie miery marže na vybraných produktoch. Aký bol teda efekt poklesu DPH na potraviny? Prejavil sa v cenách či v maržiach? Bol tento efekt krátkodobý alebo naďalej trvá?