Evaluation of the Social Environment and Access to Financial Resources for Business: Case Study of the Czech and Sloval Republic - Dvorský, Ján
Rastúce množstvo podnikov a rastúci počet podnikateľských subjektov v regióne krajinách strednej Európy v prvých dvoch desaťročiach 21. storočia zaznamenáva aj rozšírenie ekonomických študijných programov. Sklon týchto podnikateľov začať podnikania ovplyvňujú viaceré faktory. Vysokoškolské vzdelávanie nezaručuje, že študent po ukončení vysokoškolského štúdia sa stane podnikateľom. Jeden z dôležitých faktorov je vnímanie sociálneho prostredia a prístup k finančným zdrojom v krajine študenta. Porovnanie postojov študentov v Českej a Slovenskej republike k sociálnemu prostrediu, ako aj vzťah študentov k podnikaniu. Výskumná vzorka predstavovuje 409 študentov zo 14 univerzít aktívnych v Českej republike a 568 študentov pôsobiacich na univerzitách v Slovenskej republike. Pre overenie štatistických hypotéz boli použili metódy matematickej štatistiky.