On the Brain Competition Policies in the United States and the European Union - Puškárová, Paula, 1985-
Znalostná ekonomika podporuje vznik nového typu politiky, ktorého cieľom je prilákať vysokokvalifikovanú pracovnú silu s cieľom zabezpečiť hospodárky rast. Takzvaná politika súťaže v oblasti mozgov sa týka príťažlivosti, vzdelania a obehu talentov v rámci ekonomík a medzi nimi. Politika má pravdepodobne svoje korene v Spojených štátoch, kde bol prijatý jeden z prvých zákonov, ktoré uprednostňujú vysoko kvalifikovaných pracovníkov, a kde bol zaznamenaný najvyšší prílev vysokokvalifikovanej pracovnej sily už desaťročia. Americký recept na úspech nie je univerzálny. Krajiny Európskej únie vykonali niekoľko pokusov kopírovať zásady americkej politiky v oblasti hospodárskej súťaže v oblasti mozgu do svojich právnych predpisov, mnohé z nich však zlyhali v dôsledku kultúrnych a spoločenských rozdielov. Analýza a posúdenie týchto rozdielov.