<The> current state of banking union project - Kadlečíková, Oľga, 1973-
Banková únia je v podstate zjednotenie dohľadu nad bankami v krajinách eurozóny. Banková únia by sa mala zaviesť prostredníctvom presunutia dohľadu na európsku úroveň, vytvorenia integrovaného rámca na riadenie bankových kríz a rovnako dôležitého spoločného systému ochrany vkladov. Zatiaľ čo prvé dva kroky k vytvoreniu bankovej únie sa dosiahli vďaka vytvoreniu jednotného mechanizmu bankového dohľadu a jednotného mechanizmu riešenia krízových situácií, spoločný systém ochrany vkladov ešte nebol zriadený.