Comparison of selected methods for calculating the claims provisions in non-life insurance - Krátka, Zuzana, 1968-
Porovnanie výpočtov technických rezerv na poistné plnenia v neživotnom poistení vybranými deterministickými metódami. Autorka sa zamerala na metódu Chain Ladder s inflačným vyrovnaním a na separačnú metódu, ktoré sú v aktuárskej praxi často používané. Cieľom bolo odhadnúť technické rezervy na poistné plnenia oboma metódami a následne jednotlivé výsledky porovnať so skutočnými vyplatenými poistnými plneniami, ktoré nastali v daných rokoch. Vhodnejšou metódou sa ukázala byť separačná metóda.