Sebcov z nás vytvárajú zle nastavené pravidlá - Tvardzík, Jozef
Zaujímavé informácie o knihe s názvom The moral economy: why good incentives are no substitute for good citizens (Morálna ekonómia: prečo dobré podnety nemôžu nahradiť dobrých občanov), ktorej autorom je behaviorálny ekonóm Samuel Bowles. Ekonóm na experimentoch a pozorovaniach poukazuje, že ľudia svoje pracovné úlohy a povinnosti robia poctivo aj bez toho, aby im to firma alebo štát striktne prikazovali alebo ich na výkon finančne motivovali. Vedecké štúdie potvrdili, že človek je od prírody empatický a prirodzene dokáže pomáhať cudziemu človeku bez toho, aby za to vyžadoval odmenu.