Ochrana cezhraničných podzemných vôd prostriedkami medzinárodného práva - Elbert, Ľudmila
Podzemná voda nachádzajúca sa vo vodonosných vrstvách je najväčším zdrojom pitnej vody. Častokrát je jediným zdrojom pitnej vody, najmä v prípade štátov trpiacich dlhodobým suchom. Je významná pre priemyselný a poľnohospodársky rozvoj krajín, najmä pre potravinovú sebestačnosť, keďže je častokrát jediným zdrojom zavlažovania. Mnoho vodonosných vrstiev sa však rozprestiera pod štátnym územím viacerých štátov, čo odhaľuje ich cezhraničný efekt. Ich ochrana, využívanie a vplyv na celé ekosystémy sa tak stáva medzinárodnou záležitosťou. Na univerzálnej úrovni je v tejto oblasti významná činnosť Komisie OSN pre medzinárodné právo, ako aj medzinárodnej organizácie UNESCO. Prehľad pravidiel využívania a ochrany cezhraničných vodonosných vrstiev i doterajší vývoj v tejto oblasti.