Zodpovednosť štátu za ujmu spôsobenú porušením Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd a exteritoriálna jurisdikcia štátu - Giertl, Adam
V roku 2011 Európsky súd pre ľudské práva vydal v tom čase veľmi očakávané rozhodnutia vo veciach Al-Jedda v. United Kingdom a Al-Skeini and others v. United Kingdom. Týmito rozhodnutiami ESĽP v zásade potvrdil existenciu záväzku strán Dohovoru chrániť ľudské práva a slobody zakotvené v hlave 1 Dohovoru o ľudských právach a základných slobodách, vzťahujúceho sa aj na vojenské kontingenty strán Dohovoru o ľudských právach a základných slobodách pôsobiace v zahraničí. Zhodnotenie dopadu uvedených kľúčových rozhodnutí na prax a štátov a niektoré problémy, ktoré v súvislosti s uvedeným vyvstávajú s ohľadom na aplikáciu Dohovoru o ľudských právach a základných slobodách vo vzťahu ku všeobecnému medzinárodnému právu a to predovšetkým v kontexte použitia sily v súlade s Chartou OSN.