Model jadro-periféria ako východisko pre štúdium vnútorných ekonomických vzťahov EÚ - Čas, Marcel
Model jadro-periféria bol prvýkrát použitý Wallersteinom ako pomôcka pre politickoekonomickú analýzu svetového kapitalistického zriadenia. V súčasnosti je dichotómia jadro -periféria používaná na ekonomickú, alebo politickú analýzu akéhokoľvek združenia krajín. Možné kritériá kategorizácie. Anticipovaná kategorizácia.