Právomoc prezidenta Spojených štátov amerických uznávať zahraničné vlády a štáty - Futó, Gilbert
Právomoc uznávať zahraničné vlády a štáty je významným nástrojom zahraničnej politiky každého štátu. V Spojených štátoch amerických pripadá rozhodnutie o uznaní zahraničného subjektu federálnej vláde bez toho, aby federálna ústava konkrétne označovala mocenskú vetvu poverenú výkonom tejto právomoci. Do roku 2015 nebolo oficiálne stanovené, akou teóriou sa riadi rozdelenie moci v otázkach uznávania zahraničných vlád a štátov. V danom roku Najvyšší súd Spojených štátov rozhodol, že táto právomoc patrí výlučne prezidentovi Spojených štátov a zákonodarná moc stelesnená Kongresom Spojených štátov mu do nej nemôže zasahovať.