Láskavec metlinatý (Amaranthus cruentus L.) ako hyperakumulátor olova a potenciálna rastlina pre účely fytoremediácie - Fejér, Jozef
Pestovanie cudzokrajných drevín na  pôde, ktorá bola v  minulosti využívaná ako vinohrad sa prejavilo v povrchovej vrstve pôdy (0,0-0,2m) pod porastom ľaliovníkov tulipánokvetých len nepatrnými zmenami hodnôt výmennej pôdnej reakcie a charakteristík sorpčného komplexu, kým pod porastom javorov cukrových došlo k  preukaznému okysleniu a  k  zníženiu nasýtenia sorpčného komplexu bázickými katiónmi. Pestovanie stromov na  pôde, ktorá bola minulosti využívaná ako vinohrad sa štatisticky preukazne prejavilo zvýšením zásoby celkového a najmä labilných foriem uhlíka, ako aj celkového dusíka, kým obsah makroživín fosforu a  draslíka bol preukazne vyšší v povrchovej vrstve pôdy vinohradu, do ktorej sa pridáva v forme priemyselných hnojív, kým do pôdy pod porastom drevín sa uvoľňujú iba rozkladom a mineralizáciou opadu ako aj zvetrávaním pôdnych minerálov. Z výsledkov vyplýva, že druh porastu a spôsob využívania pôdy významne ovplyvnili pôdne vlastnosti v Arboréte Mlyňany.