Formarea statalitãţii Slovace - Mráz, Stanislav
Formovanie slovenskej štátnosti. Historický pohľad na vytváranie hraníc od Veľkej Moravy. Slovensko ako súčasť Rakúsko-Uhorska. Vytváranie slovenkej národnosti - významný rok 1848. Prvá svetová vojna a snahy o vytvorenie Česko-slovenského štátu. Riešenie štátnych hraníc v rokoch 1918-1919. Dohoda o spoločných štátnych hraniciach medzi Slovenskou republikou a Českou republikou podpísaná 4.1.1996.