Očakávaný makroekonomický vývoj SR podľa strednodobej predikcie P3Q-2017 - Beka, Ján
Prognózy makroekobnomického vývoja SR. Akcelerácia ekonomiky sa začne výraznejšie prejavovať v mzdách aj v cenách Naďalej pokračuje dynamický rast ekonomiky, keď sa prejavuje pozitívny vplyv zlepšujúceho sa trhu práce na rast spotrebiteľského dopytu. Exportná výkonnosť sa mierne oslabila, no v horizonte predikcie sa očakáva jej akcelerácia vplyvom začiatku produkcie nových investícií v automobilovom priemysle. Silný domáci aj zahraničný dopyt by mali pokračovať v celom horizonte predikcie a slovenská ekonomika by tak mala vzrásť o 3,3 % v tomto roku s ná- slednou akceleráciou na 4,2 % v roku 2018 a 4,6 % v roku 2019. Takýto vývoj bude generovať nové pracovné miesta a miera nezamestnanosti by mala prekonávať nové historické minimá. Nesúlad medzi ponukou a dopytom na trhu práce a rast produktivity práce by sa mali prejavovať v raste nominálnych miezd, čo sa premietne do inflačného vývoja.