Vývoz áut zvyšuje už aj tak vysokú koncentráciu slovenského priemyslu - Vladová, Anna
Vysoká miera koncentrácie slovenského exportu rástla, a to v dôsledku rastúcej produkcie áut. Čiastočnými ochrannými štítmi pred externými šokmi v prostredí vysokej a rastúcej koncentrácie vývozu sú jednak sortimentná a teritoriálna variabilita vývozu áut a jednak široká sortimentná skladba zvyšku exportu. Etablovanie výrobcov áut na Slovensku podporilo ekonomický rozvoj, ale samotná produkcia áut nevykazuje vysokú schopnosť pridávať novú účtovnú hodnotu k opracovávaným materiálom. V porovnaní s výrobcami áut dosahujú subdodávatelia do automobiliek vyššiu mieru pridanej hodnoty, vyšší podiel miezd na pridanej hodnote a aj ich väzby na domáce služby sú silnejšie. Zmena pomeru produkcie vnútri autopriemyslu v neprospech výroby áut a v prospech autopríslušenstva by mohla priniesť rast pridanej hodnoty v ekonomike.