Crowdfunding - Salajová, Slavomíra
Crowdfunding, patriaci medzi alternatívne finančné nástroje, vznikol ako dôsledok rozvoja finančných technológií. V rámci preskúmavania akčného plánu únie kapitálových trhov bola v prvej polovici roka 2017 zverejnená verejná konzultácia, ktorá má okrem iného priniesť odpoveď na otázku, ako môže Európska komisia podporiť ďalší rozvoj riešení FinTech v oblasti nebankového financovania. Cieľom únie je okrem iného vytvoriť optimálne prostredie pre investorov zo širokej verejnosti, aby s využitím finančných technológií mohli priamo investovať vlastné finančné zdroje do podnikateľských, ale aj sociálnych projektov. Európska komisia sa tak v súčasnosti zameriava na analýzu podmienok a potrieb prostredia, ako aj na určenie vhodnej právnej regulácie. Tomuto cieľu by mal prispieť aj stredoeurópsky projekt CROWD-FUND-PORT, do ktorého je zapojená aj Slovenská republika. Projekt je financovaný z programu Interreg Central Europe.