Factors affecting sensitivity of commercial banks to bank run in the Visegrad countries - Klepková Vodová, Pavla
Každá banka by sa mala pripraviť na neočakávané udalosti ako napr. na bankové runy. Problém stanovenia maximálneho objemu vkladov, ktoré je možné vybrať z jednotlivých bánk pôsobiacich vo vyšehradských krajinách a zároveň identifikovať determinanty ich citlivosti na chod banky. Porovnanie likvidity bánk sa uskutočilo v časovom rozmedzí 2000 -2014 na základe simulačného scenára. Medzi najčastejšie faktory náchylnosti patria: stupeň likvidity, spôsoby financovania bankových úverov, veľkosť kapitálu a pod. Banky s dostatočnou rezervou likvidných aktív sú bezpečnejšie ako ostatné banky, najmä počas finančnej krízy.