Analysis of Gas Transportation as a Natural Monopoly - Bašová, Alena, 1961-
Prepravu plynu cez územie Slovenskej republiky zabezpečuje iba jedna dopravná spoločnosť, ktorá je prirodzený monopol kvôli malej oblasti, kde nemôžu existovať dve alebo viac dopravných spoločností a druhý dôvod sú vysoké náklady, ktoré by boli potrebné na vybudovanie novej dopravnej siete. Vstup nových aktérov na dopravný trh s plynom nemožno očakávať, pretože trh s plynom na Slovensku je veľmi obmedzený a nárast spotreby plynu zemný plyn sa nedá očakávať v budúcnosti.