Jak na pasivní uchazeče? Pomohou vám technologie - Horká, Jana
Práca náborára-recrutiera v súčasnosti. Originálny nábor. Využívanie sociálnych sietí. Automatická pozvánka na pohovor. Komunikácia cez chatbot. Profil uchádzača o prácu. Stúpanie fluktuácie zamestnancov. Príčinou odchodu zamestnancov je väčšinou šéf. Dôležitosť vzdelávania ľudí vo vedúcich funkciách.