Euclides algorithm and solving systems of linear equations - implementation in MS Excel - Fecenko, Jozef
Existuje veľmi veľa prístupov na riešenie systémov lineárnych rovníc (SLR), ktoré sú vhodné na riešenie rôznych špeciálnych typov SLR. Príspevok sa zaoberá možnosťou využitia Euklidovho algoritmu na hľadanie najväčšieho spoločného deliteľa celých čísel, z ktorých aspoň jedno je rôzne od nuly, na riešenie SLR s celočíselnými koeficientmi ekvivalentnými úpravami.Táto metóda nie je univerzálna, ale môže pomôcť, v mnohých prípadoch sa vyhnúť počítaniu so zlomkami v procese riešenia SLR. Implementácia algoritmu v MS Excel a efektívny algoritmus riešenia SLR, aj s parametrami, v prostredí softvéru Maxima.