Ochrana kultúrnych pamiatok a právo na úctu voči majetku. Uvažovanie v kontexte štrasburskej jurisdikcie. - Kowalska, Samanta
Európsky systém ochrany ľudských práv sa sústreďuje na Európskom dohovore o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Na základe analýzy práva na úctu voči majetku sa môžu rekonštruovať a povzniesť pravidlá, ktoré nadväzujú na túto mimoriadne dôležitú a zložitú problematiku. Význam koncepcie „svetového dedičstva“, ktorá sa môže stať nápomocná pri určovaní a aplikovaní práva v tejto oblasti, ochrane a reštitúcii pamiatok.