Interest rate development - comparison of Vašíček, Cox-Ingersoll-Ross, Hull-White model - Matulová, Daniela
Význam úrokovej miery v poisťovníctve sa uplatňuje hlavne v zabezpečovaní časového súladu peňažných tokov vyplývajúcich z aktívam prislúchajúcim pasívam poisťovne z hľadiska ich splatnosti, úrokových mier a menovej štruktúry. Spoločnosť je vystavená riziku zmeny reálnej hodnoty v dôsledku zmeny úrokovej sadzby. Z hľadiska risk managementu je dôležité porovnať modely navzájom a napokon spraviť závery slúžiace na akciu. Význam porovnávaní troch modelov dáva priestor zamyslieť sa nad tou istou situáciou z rôznych uhlov pohľadu a až po zvážení výsledkov jednotlivých modelov, konať v prospech, resp. zmiernenie straty spoločnosti.