Pokrízové oživenie ekonomiky EÚ a vývoj ekonomiky SR - Hajnovičová, Viera
Analýza vplyvu globálneho prostredia na vývoj slovenskej ekonomiky v pokrízovom období (2010-2014). Vývoj hrubého domáceho produktu SR v kontexte vývoja ekonomiky Európskej únie a eurozóny. Slovenská ekonomika citlivo reaguje na ich vývoj, keďže do EÚ a eurozóny smeruje približne 83% slovenského vývozu, resp. z ktorej pochádza asi 74% slovenského dovozu. Vo vývoji ekonomiky SR sa prejavuje synchronizácia s vývojom v EÚ a v eurozóne, po roku 2009 výraznejšie ako pred krízou. Faktory vývoja jednotlivých komponentov HDP zo strany tvorby i použitia. Závislosť ekonomiky Slovenska na zahraničí je hodnotená pomocou (priemerného a hraničného) sklonu k vývozu a dovozu. Analýza využíva údaje Systému národných účtov SR v stálych cenách, ktoré boli revidované v septembri 2015. Faktory a dôsledky vonkajšieho prostredia na finančné hospodárenie inštitucionálnych sektorov.