Vplyv presunu kompetencií na efektívnosť miestnej samosprávy - Černěnko, Tomáš, 1981-
Súčasná legislatívna úprava priznáva všetkým obciam bez rozdielu rovnaké práva a povinnosti pri výkone prenesených a originálnych kompetencií. Nehľadí na ich kapacitu a schopnosť zvládnuť výkon týchto kompetencií. Znamená to, že všetkých skoro 2900 obcí musí vykonávať rovnaké množstvo kompetencií na rovnakej úrovni. Aby obce boli schopné tieto úlohy zvládnuť, využívajú možnosť spoločného výkonu kompetencií prostredníctvom spoločných obecných úradov. Ako sa tento krok podpísal na zvýšení efektívnosti miestnej samosprávy. Pre výpočet efektívnosti je použitá analýza dátových obalov - DEA.