Aktuálne otázky trhu práce v Slovenskej republike - Matoušková, Eleonóra, 1962-
Slovenský trh práce dosiahol v roku 2016 najvyšší počet pracovných miest a miera nezamestnanosti po prvýkrát klesla pod priemer eurozóny. Vývoj na trhu práce výrazne ovplyvňuje demografický vývoj. V najbližších rokoch ubudne veľká časť pracovnej sily. Ďalším problémom je, že veľa Slovákov pracuje v zahraničí a taktiež neochota sťahovať sa za prácou. Najvyššia dlhodobá nezamestnanosť je v južných okresoch stredného Slovenska a na východnom Slovensku. Dôvodom nezamestnanosti je aj regionálna nevyváženosť investícií.