Analysis and Quantification of a New Fiscally Neutral European Tax - Luptáčik, Mikuláš
Diskusia o novej európskej dani alebo spotrebnej dani, ktorá by bola založená na zdanení konečnej spotreby (zdanenie výrobkov a nie produkcie) podľa toho, koľko CO2 sa emituje počas výroby konkrétnych komodít bez ohľadu na to, či všetky alebo časť tohto procesu sa uskutočňuje vo vnútri alebo mimo EÚ. Analýza je založená na modeli vstupu a výstupu, ktorý poskytuje vhodný a jedinečný prístup na meranie celkového obsahu CO2 rôznych komodít, pričom sa zohľadňuje celý výrobný reťazec.