Postavenie jediného spoločníka v obchodnej spoločnosti - Čurila, Dušan
Status spoločníkov v obchodnej spoločnosti je slovenským obchodným právom podrobne regulovaný. Súčasná právna úprava tak pripúšťa pluralitu spoločníkov a súčasne je možný aj stav, keď v spoločnosti figuruje len jediný spoločník (ide o tzv. jednoosobovú spoločnosť). Niektoré aspekty prítomnosti jediného spoločníka v obchodnej spoločnosti so zreteľom na spoločnosť s ručením obmedzeným a okrajovo aj akciovú spoločnosť.