Významnosť ako atribút užitočných informácií z účtovníctva pre používateľov - Šlosárová, Anna
Príspevok je zameraný na významnosť ako atribút užitočných informácií z účtovníctva pre používateľov s cieľom poukázať na rôzne prístupy k jej vymedzeniu v národnej a nadnárodnej úprave účtovníctva. Analýza významnosti ako atribútu užitočných informácií z účtovníctva pre používateľov z hľadiska požiadaviek používateľa, t. j. ako kvalitatívnu charakteristiku informácií z účtovníctva. Potom analýza významnosti ako atribútu užitočných informácií pre používateľa z hľadiska zostavovateľa účtovnej závierky, t. j. ako účtovnú zásadu. Obidve analýzy vychádzajú zo štyroch úprav účtovníctva, a to: US GAAP, IFRS, Smernice o účtovných závierkach a slovenskej právnej úpravy účtovníctva podnikateľov. Komparáciou autorka identifikuje prienik v poňatí významnosti ako kvalitatívnej charakteristiky a ako účtovnej zásady, ktorý je uvedený v závere príspevku. Nedôslednosť terminológie a jej praktickej aplikácie vplýva na možnosť rôznej interpretácie významnosti ako atribútu užitočných informácií z účtovníctva pre používateľov.