Possibilities of Harmonization of Direct Taxes in the EU - Feranecová, Adela, 1986-
Nepriame dane v EÚ sú vysoko harmonizované, avšak harmonizácia priamych daní je stále zložitým problémom. Mnohé členské štáty EÚ odmietajú vzdať sa svojej daňovej suverenity, ktorá by bola značne obmedzená z dôvodu harmonizácie priamych daní. Harmonizácia daňového základu dane z príjmov právnických osôb. Európska rada vydala v roku 2011 návrh smernice o spoločnom konsolidovanom základe dane z príjmu právnických osôb. Tento návrh musí byť schválený všetkými členskými štátmi. Výpočet základu dane zákonmi Slovenskej republiky a Spoločným konsolidovaným základom dane z príjmov právnických osôb (CCCTB); a zhodnotenie, či by daňová harmonizácia priamych daní bola výhodná pre konkrétny podnik.