Jazyk "reálně existujícího socialismu" v Československu roku 1988 - Maier, Tomas, 1965-
Československé oficiálne miesta sa v roku 1988 snažili v reakcii na demokratizačný vývoj v Sovietskom zväze, Poľsku a Maďarsku uvoľňovať svoj značne konzervatívny režim. V podobnom štýle sa publikovali nové pohľady na československú históriu 20. storočia. Špičky štátov a komunistickej strany upúšťajú od striktných leninských termínov a pokúšajú sa používať viacej všeľudskú, humánnu slovnú zásobu. Socializmus začína byť prezentovaný nie ako pojem politický, ale ľudský.