Okružná úloha s minimalizáciou emisií s časovými oknami a heterogénnym parkom vozidiel - Brezina, Ivan, 1963-
Prezentácia matematického modelu minimalizujúceho spotrebu paliva v tzv. "zelenej" okružnej úlohe (G - CVRP – Green Capacitated Vehicle Routing Problem) aplikovateľného na riešenie reálnych úloh plánovania trás vozidiel. Takúto úlohu rieši model EVRP - VC (Emissions VRP with Vehicle Category). Model rieši úlohu minimalizácie spotreby v heterogénnom vozovom parku, kde sa vozidlá líšia nielen hmotnosťou a svojou maximálnou kapacitou, ale aj priemernou spotrebou, a to aj v závislosti od zaťaženia vozidla. Do modelu sú zapracované intervaly obsluhy, počas ktorých môžu byť jednotlivé uzly obslúžené – časové okná (model EVRPTW - VC).