Targeting Free Radicals in Oxidative Stress-related Human Diseases - Poprac, Patrik
Rakovina a Alzheimerova choroba sú charakterizované protichodnými biologickými mechanizmami, inverznou koreláciou medzi ich výskytom a oxidačným stresom, ktorý je spoločným menovateľom oboch ochorení. Zvýšená tvorba reaktívnych druhov kyslíka v rakovinových bunkách z onkogénnej signalizácie alebo metabolických porúch vedie k zvýšeniu regulácie bunkovej antioxidačnej kapacity na udržanie hladín ROS pod toxickým prahom. Kombinácia liekov, ktoré indukujú vysoké hladiny ROS so zlúčeninami, ktoré potláčajú bunkovú antioxidačnú kapacitu prostredníctvom deplnenia antioxidačných systémov , superoxid dismutáza a tioredoxín alebo cielenie metabolizmu glukózy predstavuje potenciálnu protirakovinovú stratégiu. Výskum liečebných stratégií založených na modulácii oxidačného stresu u rakoviny a AD.