Prístupy manažmentu znalostí k spokojnosti zamestnancov - Pružinský, Michal, 1952-
Vedomostný pohľad kladie veľký dôraz na ľudský kapitál – zručnosti, znalosti, kompetencie, postoje a motiváciu ľudí pracujúcich v organizácii a spôsob, akým tieto zručnosti využívajú v prospech organizácie. Úlohou znalostného manažmentu je motivovať a umožniť jednotlivcom, ktorí sú informovaní, aby používali a podelili sa navzájom o svoje vedomosti a vytvárali nové poznatky. Autori skúmali, či a ako môžeme manažment vedomostí využiť na podporu spokojnosti zamestnancov s prácou. Poskytujú niekoľko návrhov, ako môže znalostný manažment podporiť spokojnosť zamestnancov s prácou a tým podporiť vysokú výkonnosť organizácie.