Byrokracia v organizácii – jej minulosť, súčasnosť a budúcnosť - Skorková, Zuzana, 1979-
V byrokraticky riadenej spoločnosti, ktorú dnes označujeme aj za tradičnú, je komunikácia vedená smerom zhora nadol, je v nej vysoká miera formalizácie, vysoký stupeň kontroly, využíva štandardizované postupy a metódy na realizáciu pracovného výkonu a nachádza sa v akejkoľvek strednej či väčšej firme. Byrokraticky riadená spoločnosť je už dlhodobo terčom kritiky, pretože nie je dostatočne flexibilná, nedokáže reagovať na zmenu, je príliš zviazaná vlastnými pravidlami a aj zamestnanci ju vnímajú ako obmedzujúci model riadenia, ktorý je pre nich nemotivujúci. Na druhej strane, byrokracia nesie v sebe množstvo pozitív, o ktorých sa však v praxi málo hovorí, no sú dôvodom, prečo byrokracia stále prežíva. Pohľad na históriu byrokracie, súčasný stav a možné perspektívy.