Úprava minimálnej mzdy od 1. januára 2018 - Matlovičová, Iveta
Minimálna mzda predstavuje najnižšie peňažné plnenie, ktoré zamestnávateľ poskytuje zamestnancom, najčastejšie v tých zamestnaniach, kde sa vyžaduje nižšia kvalifikácia a výkonnosť zamestnanca. Prostredníctvom minimálnej mzdy sa má zabezpečiť zamestnancom životná úroveň na spoločensky dôstojnej a minimálne uznanej hranici. Po prvýkrát sa minimálna mzda uplatnila na Novom Zélande (v roku 1894) pri rozhodovaní pracovných sporov. Neskôr bola zavedená v Austrálii (v roku 1896) z dôvodu zaručenia existenčného minima pre zamestnancov a zabráneniu vyplácania príliš nízkych miezd. Postupne sa minimálna mzda udomácnila aj v iných krajinách ako v Nórsku (1918) a tiež v Československu (1919), v Belgicku (1934) a v USA (1938). Do roku 1996 bola výška minimálnej mzdy na Slovensku upravovaná Nariadením vlády ČSFR. Od 1. 4. 1996 nadobudol účinnosť zákon NR SR č. 90/1996 Z. z. o minimálnej mzde, na základe ktorého mala Slovenská republika zavedenú jednotnú minimálnu mzdu. Výška minimálnej mzdy na Slovensku a jej výpočet v praktických príkladoch.