Stredoázijskí islamisti v sýrskom konflikte a ich vplyv na radikalizáciu domovských krajín - Čech, Ľubomír, 1955-
Analýza faktorov vonkajšieho vplyvu nebezpečného fenoménu, ktorý v súčasnom postsovietskom regióne nadobudol na mimoriadnej aktuálnosti v súvislosti so vznikom tzv. Islamského štátu. Niektorí občania bývalých postsovietskych republík Strednej Ázie sa výrazne angažovali v bojových akciách „Islamského štátu“ v Sýrii a Iraku. V súvislosti s jeho očakávanou vojenskou porážkou sa stále viac hovorí o „sýrskej stope“ pri raste vplyvu radikálneho islamu v Strednej Ázii. Reálna hrozba ďalšieho šírenia islamského radikalizmu na konkrétnych faktoch a v konkrétnych krajinách regiónu, vrátane potreby prijatia opatrení, ktoré majú šancu jeho vplyv minimalizovať.